Neem contact op en dan overleggen we samen welk traject het beste past bij jouw team en organisatie.
Bellen, mailen of appen mag ook!
Veel mensen kennen inmiddels de term ‘familie opstellingen’. Zo zijn ook team- en organisatie opstellingen mogelijk. Opstellingen kunnen een schat aan belangrijke informatie bieden over dynamieken op een diepere laag, dynamieken die niet zichtbaar zijn maar wel het functioneren van betrokkenen kunnen belemmeren.
Het is een zeer krachtige methode die inzicht biedt, waardoor ruimte en ontspanning ontstaan en betrokkenen zich daarna verder kunnen ontwikkelen.
Iedereen is onderdeel van meerdere systemen. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen familiesysteem. Dat is het systeem waar je vandaan komt. Daarnaast vormen bijvoorbeeld je voetbalclub, de muziekvereniging waarbij je muziek maakt en je werkomgeving ook allemaal systemen. Systemen leiden. Ze hebben ongeschreven ‘wetten’ en leiden zowel het systeem zelf als degenen die onderdeel van dat systeem zijn. Dat betekent dat ze zonder dat je je daar bewust van bent, invloed hebben op jouw functioneren en welzijn, zowel positief als negatief. Als je op de juiste plek in het systeem staat, dan ervaar je een natuurlijke flow van kracht en energie.
Sta je niet op de juiste plek, dan kan die invloed bijvoorbeeld leiden tot niet helpende patronen, steeds dezelfde problemen ervaren, dat je continu anderen wilt pleasen, of dat je je eigen succes ondermijnt, dat je stress of klachten ervaart en je niet goed begrijpt waardoor, of dat je wel wil maar het niet aandurft om stappen te zetten in je ontwikkeling. Dit geldt ook voor teams. Het kan zijn dat er telkens fricties zijn, dat een team niet tot goede resultaten komt of dat een leidinggevende niet zichtbaar is, etc.
Het systemisch coachen kan inzicht bieden in die systemische invloeden. Bovendien kan het je helpen om de voor jou juiste plek weer in te nemen.
Het bijzondere is dat zodra dat inzicht er is en er goede begeleiding bij plaatsvindt, betrokkenen zich vaak vrijer gaan voelen, energieker, krachtiger en gemakkelijker volgende stappen kunnen zetten. Dat geldt ook voor teams. Er kan meer flow komen in een team, meer energie, dat een team gemakkelijker tot resultaat komt, gemakkelijker samen kan werken, dat er ook meer plezier in het (samen)werken komt, minder stress, hetgeen uiteindelijk allemaal de gezondheid van betrokkenen ten goede komt.
Het systemisch coachen kan plaatsvinden door gebruik te maken van bijvoorbeeld opstellingen, waarbij de situatie door betrokkene(n)in de ruimte wordt opgesteld, door bijvoorbeeld ‘representanten’ in te zetten. Dat zijn mensen die de plek van betrokkenen in een systeem innemen. Het voordeel hiervan is dat representanten informatie kunnen geven uit het systeem, wat zij ervaren bijvoorbeeld door op een bepaalde plek te staan.
Systemisch coachen kan ook op andere manieren plaatsvinden, door bepaalde vragen te stellen, door te werken met objecten die in de ruimte worden opgesteld etc. Het is afhankelijk van de vraag, mogelijkheden, tijd en ruimte waarvoor gekozen wordt.
Naast mijn specialisatie in het systemische begeleiden zet ik ook het TalentCompass in.
Het TalentCompass is een methode die een diepgaand inzicht geeft in de aangeboren talenten van mensen. Los van vergelijkingen met anderen en oordelen als goed of fout. Op deze manier wordt een duidelijke blauwdruk van de talenten van een persoon gegenereerd. Hiermee wordt helder gemaakt hoe de teamleden zo goed mogelijk hun talenten kunnen inzetten, voor een optimaal functionerend team.